Ga naar de inhoud

Welke teambuilding past het beste?

Teambuilding is het proces waarbij een groep mensen samenwerkt om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Daarbij is het belangrijk om vertrouwen te ontwikkelen,  de onderlinge communicatie te verbeteren en  te werken aan de samenwerkingsvaardigheden. Het is aan te raden om te kiezen voor activiteiten die passen bij de behoeften en doelen van jouw team. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een veilige en plezierige omgeving waarin de teamleden zich op hun gemak voelen en open kunnen communiceren. Het is belangrijk om trainingen te kiezen die passen bij de behoeften en doelen van het team. Je kunt kiezen voor trainingen die interactief en praktijkgericht zijn, zodat de deelnemers actief kunnen deelnemen en de geleerde vaardigheden kunnen toepassen in hun dagelijkse werk. We laten je in dit artikel verschillende mogelijkheden zien zodat je zelf kunt ontdekken wat het beste bij jouw team past.

Lekker buiten actief zijn

Als je teambuilding combineert met outdoor activiteiten maak je er meteen een gezonde dag van. Outdoor activiteiten zoals touwenparcours, paintball en klimmen kunnen helpen om vertrouwen en samenwerking binnen het team op te bouwen. Daarbij kun je werken aan de manier waarop je mensen omgaan met stress en ze laten zien dat teamwork meer oplevert dan individuele acties gericht op eigenbelang.

Teambuilding in workshop vorm

Teambuilding hoeft niet altijd een hele dag met zijn allen in een hutje op de hei zitten te betekenen. Er zijn verschillende manieren om met je mensen te werken aan de teamspirit. Je kunt er ook voor kiezen om workshops te houden die gericht zijn op specifieke onderwerpen. Zo kun je gaan voor een workshop effectief communiceren persoonlijk leiderschap en teamwork. Zo help je je mensen om met meer plezier en veel effectiever samen te werken. Als je je mensen elke maand een workshop laat volgen zul je zien dat er veel verandert binnen de organisatie. Je kunt je mensen zelf laten kiezen op welke vlakken ze willen groeien of zelf een programma ontwikkelen. Als je niet zo goed weet wat je moet kiezen, dan kun je een expert vragen om met je mee te denken.

Teamuitjes

Je kunt ook gaan voor een luchtige manier van teambuilding door een teamuitje te organiseren voor je mensen. Teamuitjes kunnen variëren van een gezellige borrel tot een dagje uit waarbij het team samen een activiteit onderneemt. In combinatie met serieuzere manieren om je team te laten groeien werkt dat erg goed. Denk hierbij niet alleen aan een kroegentocht, maar ook aan sportactiviteiten. Sportactiviteiten zoals voetbal, volleybal en basketbal kunnen helpen om het teamgevoel te versterken en te werken aan samenwerking en communicatie. Zo maak je er een gezellige en nuttige dag van.

Teamcoaching en teambuilding

Teambuilding is vergelijkbaar met teamcoaching. Je schakelt een professional in om je team te laten groeien en dat komt de resultaten binnen de organisatie te goede. 

Teamcoaching kan helpen om de communicatie en samenwerking binnen het team te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van individuele coaching sessies groepscoaching sessies of door middel van genoemde workshops.