Ga naar de inhoud

De verschillende soorten apps

Met de opkomst van smartphones en mobiele apparaten zijn apps een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Er zijn verschillende soorten apps, waaronder native, hybride en web-apps, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten apps en leggen we uit hoe een bedrijf de app kan bouwen. Ook bespreken we de voor- en nadelen van elk type app zodat je een weloverwogen keuze kunt maken als je denkt aan een app laten bouwen. Lees verder!

Native apps

Native apps zijn specifiek ontworpen voor een bepaald besturingssysteem (zoals iOS of Android) en worden gebouwd door D-tt.nl met behulp van de software development kits (SDK’s) die door de fabrikant van het besturingssysteem worden geleverd. Native apps bieden de beste prestaties en functionaliteit, omdat ze toegang hebben tot alle hardware- en software functies van het apparaat, zoals de camera, GPS, versnellingsmeter en meer. Om een native app te bouwen, is er kennis nodig van de programmeertalen en frameworks die nodig zijn voor het betreffende besturingssysteem. Voor iOS is de taal Swift en het ontwikkelings framework Xcode de beste keuze, terwijl voor Android Java en het ontwikkelings framework Android Studio worden gebruikt. Het bouwen van een native app vereist dus specifieke kennis en expertise.

Wat zijn de voordelen van een native app?

Voordelen van native apps zijn onder andere de beste prestaties en gebruikerservaring, toegang tot alle hardware- en software functies van het apparaat en de mogelijkheid om gebruik te maken van app-winkels om de app te distribueren. Nadelen zijn onder andere de hogere kosten en tijdsinvestering die nodig zijn voor de ontwikkeling van de app, omdat het nodig is om voor elk besturingssysteem afzonderlijk te ontwikkelen.

Hybride apps

Hybride apps zijn apps die worden gebouwd met behulp van web technologieën zoals HTML, CSS en JavaScript en die draaien in een native app-container. Hybride apps maken gebruik van cross-platform frameworks zoals React Native en Ionic, waardoor ze geschikt zijn voor zowel iOS als Android. Het bouwen van een hybride app vereist kennis van web technologieën en het gebruik van een cross-platform framework. Het voordeel van hybride apps is dat ze minder tijd en geld kosten dan het bouwen van afzonderlijke native apps, omdat de code voor meerdere platforms kan worden gebruikt. Bovendien zijn hybride apps gemakkelijker te onderhouden en bij te werken, omdat de code voor beide platforms op dezelfde plaats wordt opgeslagen.