Ga naar de inhoud

Alles over IOT

Technologie verandert levens. Sommige mensen hebben er een sterke aversie tegen, maar je kunt er ook gewoon het mooie van inzien! Tuurlijk, het heeft nadelen en het kan in de handen van de verkeerden komen. Maar goed, dat kan altijd! We kunnen ook nadenken over hoe we hiermee een positieve impact kunnen maken. Dat doen we graag! Daar beginnen wij vandaag mee door de eerste stap te zetten; informeren. Dat doen we in deze blog door je te vertellen over IOT. Deze technologie is inmiddels al behoorlijk goed ontwikkeld, maar ooit was het nieuw. Nu neemt het een prominente plek in je leven in zonder dat je dat weet. Waarom, hoe en wat dat betekent? Dat lees je hieronder in 500 woorden! 

Wat IOT is

Laten we maar eens beginnen met je vertellen wat IOT is. Deze technologie, deze afkorting, staat voor Internet of Things. Dat er nu nog steeds geen belletje gaat rinkelen, is niet heel gek. Het wordt door velen beschreven als een van de meest revolutionaire trends en ontwikkelingen en dat begrijpen we wel. Deze technologie houdt in dat apparaten die zijn aangesloten op het netwerk, met elkaar communiceren. Ze verwerken en verzenden data naar elkaar zodat ze interactie hebben en hun werk beter kunnen doen. Dit stelt de apparaten in staat efficiënter, gemakkelijker en innovatiever te werken. Je kunt het IOT daarmee zien als een soort groot, figuurlijk web van connectiviteit tussen technologische apparaten. 

Waar je IOT terugziet

Je bent nu vast benieuwd naar hoe IOT terugkomt in jouw leven en dat van vrijwel alle mensen op deze aardbodem. Dat snappen we en daarom geven we je graag enkele voorbeelden! Zo wordt deze technologie tegenwoordig al ingezet bij eenvoudige huishoudelijke apparaten zoals een koffiezetapparaat. Het kan zijn dat je koffiezetapparaat de tijd herkent doordat het communiceert met een digitale klok. Het koffiezetapparaat gaat op zijn beurt aan en zet een kopje koffie voor je. Daarnaast wordt IOT natuurlijk ook gebruikt voor meer ‘nuttige’ toepassingen. Denk hierbij aan complexe machines en voertuigen in de industrie, logistiek, gezondheidszorg en meer. Het zorgt ervoor dat ze gegevens verzamelen, uitwisselen en analyseren. Op basis daarvan kunnen ze, met software en sensoren, maar ook met connectiviteitstechnologie, zelf handelen. Dit maakt de wereld een stukje makkelijker, geautomatiseerder en efficiënter. 

De voordelen opgesomd

Je hebt hier en daar natuurlijk al wat voordelen tussen de regels door kunnen lezen, maar we zullen ze nog eens overzichtelijk voor je opsommen. Zo is het zo dat IOT ervoor zorgt dat het leven van iedereen een stuk makkelijker en efficiënter wordt. Door het real-time verzamelen, verwerken en analyseren van gegevens kunnen apparaten hun werk beter doen. 

 

Bovendien biedt dit een stukje meer beveiliging en bescherming. Privacy is zeer belangrijk en doordat apparaten in contact komen met de gegevens in plaats van mensen, wordt uitlekken een stuk moeilijker. 

 

Daarnaast heeft het de potentie om met innovatie aan de haal te blijven gaan. Door het slimmer worden van de systemen, leren we steeds meer en meer. Dit heeft ten gevolge dat we met zijn allen de systemen beter blijven maken en dat het tot steeds meer innovatie zal leiden.